Onsala Rymdobservatorium

Onsala rymdobservatorium ligger på Råö, ett område 45 km söder om Göteborg med speciellt gynnsamma förhållanden för ett rymdobservatorium. Onsala rymdobservatorium är den svenska nationella anläggningen för radioastronomi. Anläggningen förser forskare med utrustning för att studera jorden och resten av universum.

Verksamheten på anläggningen
På Onsala Rymdobservatorium finns flera radioteleskop för astronomi och geodesi. Observatoriet är en geodetisk fundamentalstation. Utrustningen för geovetenskap består bland annat av mottagare för signaler från navigationssatelliter, en supraledande gravimeter, mareografer och radiometrar.

Historia
Observatoriet grundades år 1949 av professor Olof Rydbeck. Efter en testamenterad donation kom markområdet på 60-talet i Chalmers ägo. På området finns ett 25-meters radioteleskop från 1963 och ett 20-meters radioteleskop för millimetervågor från 1976. September 2011 invigdes den svenska stationen i det europeiska radioteleskopet LOFAR vid observatoriet.

Samarbete med flera intressenterInstitutionen för rymd- och geovetenskap på Chalmers tekniska högskola är värd för observatoriet och verksamheten drivs på uppdrag av Vetenskapsrådet. Det finns speciellt starka band med institutionens forskargrupper i avancerad mottagarutveckling, radioastronomi och astrofysik, rymdgeodesi och geodynamik, och global miljömätteknik och modellering.

Chalmersfastigheter hyr idag anläggningen av Statens Fastighetsverk och driver utvecklingen av anläggningen på Råö tillsammans med Chalmers institution Rymd­ och geovetenskap.