Onsala Rymdobservatorium

Onsala rymdobservatorium ligger på Råö, 45 km söder om Göteborg, och är den svenska nationella anläggningen för radioastronomi. Anläggningen förser forskare med utrustning för att studera jorden och resten av universum. Chalmersfastigheter hyr anläggningen av Statens Fastighetsverk och driver den tillsammans med Chalmers institution Rymd- och geovetenskap.

Välutrustad anläggning
Verksamheten drivs på uppdrag av Vetenskapsrådet. På Onsala Rymdobservatorium finns flera radioteleskop för astronomi och geodesi. Utrustningen för geovetenskap består bland annat av mottagare för signaler från navigationssatelliter, en supraledande gravimeter, mareografer och radiometrar. På området finns även ett 25-meters radioteleskop från 1963 och ett 20-meters radioteleskop för millimetervågor från 1976.

Med anor sedan 1940-talet
I september 2011 invigdes den svenska stationen i det europeiska radioteleskopet LOFAR. Observatoriet har dock en lång historia; den grundades år 1949 av professor Olof Rydbeck. Efter en testamenterad donation kom markområdet på 60-talet i Chalmers ägo.