Onsala rymdobservatorium är den svenska nationella anläggningen för radioastronomi, belägen på Råö, 45 km söder om Göteborg. Mätstationen har länge erbjudit svensk teknik i världsklass och var först med att bevisa kontinentalplattornas rörelse. Chalmersfastigheter driver anläggningen tillsammans med Chalmers institution Rymd- och geovetenskap – och förser forskare med utrustning för att mäta såväl jordens egenskaper som resten av universum och deltar aktivt i många internationella projekt.

Verksamheten drivs på uppdrag av Vetenskapsrådet. Tack vare att Chalmers tidigt lyckades bygga en enormt känslig förstärkare har man kunnat mäta sig med den ledande teknologin i USA. Chalmersfastigheter samarbetar aktivt med styrgruppen för att utveckla området och skapa förutsättningar för fortsatt framgång. En ny byggnad planerar uppföras inom en de närmsta åren.

 

Välutrustad anläggning – och en del av ett framstående nätverk

Utrustningen för geovetenskap består bland annat av mottagare för signaler från navigationssatelliter, en supraledande gravimeter, mareografer och radiometrar. På observatorieområdet finns ett 25-meters radioteleskop från 1963 och ett 20-meters radioteleskop för millimetervågor från 1976. År 2011 invigdes Onsala rymdobservatorium i det europeiska projektet LOFAR och presenterade ett teleskop som var det största som byggts i Sverige på 35 år. LOFAR kartlägger radiosignaler från miljarder ljusår bort i rymden för att ge svar på varför vårt universum ser ut som det gör. 2017 uppfördes ytterligare två radioteleskop, ett tvillingpar, som tillsammans med det globala nätverket ska ta reda på hur jorden rör sig och hur detta påverkar havsnivåerna.

Dessa kunskaper används exempelvis för att analysera klimatförändringar och planera för framtiden. Onsala rymdobservatorium har även varit delaktiga i utvecklingen av instrument för kortare våglängder som kräver en torrare och tunnare atmosfär, som till exempel teleskopen SEST och APEX placerade i Anderna i Sydamerika.

Anläggning med anor sedan 1940-talet

Chalmersfastigheter hyr den fysiska anläggningen av Statens Fastighetsverk – och observatoriet har dock en lång historia. Grundad 1949 av professor Olof Rydbeck. Efter en testamenterad donation på 1960-talet kom markområdet i Chalmers ägo.

Nyfiken på Onsala rymdobservatorium?

Läs mer om visningar av anläggningen på Råö. Klicka här för att läsa mer.

Mer från Onsala rymdobservatorium

Framtidens campus

Ladda ner och läs vår Campusplan 2019–2050!

Mer från Onsala rymdobservatorium

Gå på visning

Lär dig om forskningen om rymden och jorden! På Onsala rymdobservatorium ges uppskattade visningar  för allmänheten samt studiebesök för skolklasser och grupper.

Gå på visning

Forskning på Onsala Råö

Onsala Rymdobservatoriums uppgift är att tillhandahålla forskningsutrustning i världsklass inom radioastronomi och geovetenskap för att locka svenska och internationella forskare.

Rapporter och publikationer från Råö

Kortfakta: utrustning & aktiviteter

I Onsala bedrivs bland annat studier av stjärnors födelse och död, och av molekyler i Vintergatan och andra galaxer. Läs mer om forskningsutrustningen som finns på plats.

Forskningsutrustning och aktiviteter

Hitta på området

På kartan nedan kan du orientera dig på Råön där Onsala Rymdobservatorium är beläget. Hitta fastigheter och få en översikt över parkeringsmöjligheter.

Hitta till Onsala Råö?

Klicka på länken till höger för att öppna kartan i Google Maps.

Kontaktpersoner.
Margareta Andersson
Margareta Andersson Förvaltningssamordnare
Jeanette Meyer
Jeanette Meyer Förvaltningssamordnare